La final de an v-am împărtășit notițele noastre despre prima parte a cursului “Știința învățării” de la Columbia University's Teachers College din SUA pe care l-am urmat gratuit pe platforma edX. După ce am trecut prin cum funcționează memoria și care sunt factorii care influențează performanța, continuăm cu a doua parte a cursului despre ce ține elevii motivați și care sunt cele mai eficiente strategii de învățare și predare.
Read MoreGeorgiana Ilie, Chief Operating Officer la Media DoR (Decât o Revistă, Școala9, The Power of Storytelling) ține ateliere de storytelling pentru oameni care nu sunt specialiști pentru că e convinsă că nu trebuie să fii jurnalist sau scriitor pentru a spune povești convingătoare. Toți putem spune povești. Trebuie doar să ne reamintim cum să o facem. La webinarul de joi, 23 ianuarie, invitata s-a întâlnit într-un cadru relaxat cu cei aproape 80 de participanți. Timp de o oră jumătate, am decodat șase puncte despre ce este o poveste bună, de la motivul pentru care spunem povești până la întrebările la care trebuie să răspundă orice poveste.
Read MoreAnul trecut am parcurs un curs pe care toți profesorii ar trebui să-l cunoască - ce știm și ce putem aplica din știința învățării: 20 de ore de clipuri, lecturi și teme despre cum se produce învățarea, metode de predare și sfaturi practice din științele cognitive.
Cursul online gratuit este creat de Columbia University's Teachers College din SUA și durează 20 de ore. L-am parcurs pe edX*, platforma de cursuri MOOC (massive open online courses) pentru oricine dorește să învețe independent de la cele mai prestigioase universități din lume.
Am luat notițe pe care vrem să le împărtășim cu toți profesorii curioși, dornici să țină pasul cu cele mai recente cercetări din științele cognitive. Acestea implică studiul interdisciplinar din mai multe domenii, precum psihologie, informatică, lingvistică, inteligență artificială, antropologie, neuroștiință, filozofie, pentru a înțelege cum se dezvoltă inteligența şi cunoștințele umane și cum ne influențează acestea comportamentul. Prima parte include rolul memoriei și al mentalității în învățare.
Read MoreMarți, 17 decembrie, 100 de profesori și consilieri s-au adunat pe platforma Zoom la webinarul cu Maria Hegyi. Timp de două ore am trecut prin clarificările legislative, provocările instituționale și individuale în lucrul cu copiii cu cerințe educaționale speciale (CES).
Read MoreLuni, 9 decembrie, de la ora 19.00, ne-am adunat echipa, sponsorii și partenerii într-un spațiu relaxat, la Dialogue-Social Bar în București, cu muzică, bufet și surprize din partea comunității Aspire Teachers. Am sărbătorit împreună rezultatele de anul acesta și primele comunități de practică Aspire Teachers conduse de profesori-lideri.
Read MoreMiercuri, de la 19.00, după o zi plină, ne-am luat o oră jumătate să ne reconectăm cu noi înșine, ghidați de psihologul și psihoterapeutul Domnica Petrovai, al doilea invitat din seria de webinarii Aspire Teachers. Au participat 142 de profesori, directori, consilieri și părinți din toate colțurile țării și alte câteva zeci au urmărit înregistrarea webinarului de acasă.
Read MoreA doua ediție a Târgului cu licitație inaugurat anul trecut are loc pe 9 decembrie anul acesta. Plănuim un eveniment memorabil la care așteptăm sponsori, parteneri și membri ai comunității pentru o întâlnire de reconectare și fapte bune.
Anul acesta vrem să finanțăm creșterea comunității prin hub-uri și evenimente de impact pentru membri. Pentru asta, ne dorim să arătăm puterea comunității și spiritul Aspire Teachers, așa cum este trăit în școlile unde membrii comunității inspiră, mentorează și ajută elevii să se pregătească pentru viitor.
Vom organiza o licitație cu produse donate de artiști și cele mai reușite creații ale claselor înscrise.
Sunt trei feluri în care poți fi de ajutor:
Read MorePe 24 octombrie 2019, primul webinar din seria de dezvoltare personală cu Aspire Teachers a avut-o ca invitată pe Mirela Oprea, life coach și consilier filantropic, adică un antrenor care ajută alți oameni să-și urmeze visele și organizațiile să strângă fonduri. Aproape 100 de participanți din toată țara s-au conectat pe platforma Zoom.
Mirela Oprea a studiat psihologie, dar nemulțumită de metodele învechite de predare din facultate, a schimbat macazul profesional. Și-a dezvoltat o carieră în dezvoltare internațională, urmând un doctorat în Italia, și lucrând cu organizații non-guvernamentale precum World Vision.
Read MorePeste 600 de elevi din șapte județe vor urma semestrul acesta programele-pilot dezvoltate de Aspire Teachers și predate la clasă de 23 de cadre didactice, jumătate fiind din mediul rural. Cele două opționale sunt bazate pe învățare experiențială și au fost concepute de profesori și specialiști în educație din România și SUA pe tot parcursul anului. Copiii din clasele primare vor face o călătorie în lumea emoțiilor și vor învăța cum să le recunoască și să se împrietenească cu ele, în timp ce elevii de gimnaziu vor vorbi despre pasiunile lor în discursuri de tip TEDx pe care le vor organiza, lucrând în echipe.
Read MoreAcum aproape 3 ani, a apărut Aspire Teachers din dorința de a înmulți profesorii excelenți care să inspire generațiile viitoare. De Crăciun ne-am propus să reunim oameni de bine pentru a dezvolta în continuare comunitatea învățătorilor și profesorilor excelenți din România.
Read MorePe 22 noiembrie 2018, l-am avut invitat pe Vasile Brașovanu, alumnus Aspire Teachers. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie organizată de echipa Community Engagement Aspire Teachers Romania.
Read MoreAstăzi prezentăm un alt membru al comunității Aspire Teachers, cadru didactic cu experiență, caracterizat de multă dedicație pentru învățare continuă. Carmina Vakulovski este profesoară la Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov, cadru didactic din 1993, cu experiență de predare la toate nivelurile de învățământ, dar și ca inspector, consilier, formator pentru cadre didactice. A activat și în domeniul juridic. Este mentor de practică pentru elevii de liceu de la profilul pedagogic, dar și pentru studenți. Este membru al Comisiei naționale pentru învățământ primar și al Comisiei pentru discipline socio-umane. Este fondator al primei reviste on-line, TIUK!, administrator al grupului PARTNERS și alumnă Aspire Teachers.
Read MoreCe înseamnă o caravană? Caravanele Aspire Teachers încep cu o călătorie și presupun, ca orice caravană, un schimb. În cazul nostru, schimbul este de daruri și, în calitate de pelerini, ne e tare greu să estimam cât dăm și cât primim. Dar întotdeauna călătoria este cea mai importantă, așa cum este în orice poveste cu și despre învățare.
Read MoreCând rostești cuvântul acesta, „caravană", gândurile te poartă către pelerinii care străbăteau altădată Drumul Mătăsii, purtând cu ei mărfuri neprețuite, cele mai aromate condimente, dar și cunoaștere și dor de ducă. Caravanele Aspire Teachers mizează atât pe cei noi pelerini moderni, voluntari care vizitează școlile din țară unde predau membrii din comunitatea AT, cât și pe cele mai bune gazde, dornice să facă schimb de gânduri bune și cunoaștere în cadrul comunității Aspire Teachers și nu numai.
Read MoreÎmi aduc foarte bine aminte de primii ani ca profesor pentru că dădusem examen de titularizare direct la școala actuală, care era și este considerată cea mai buna scoală din oraș.
Read MoreFiecare copil merită o educație excelentă, dar cum se naște excelența în pedagogie? Ce inspiră profesorul să depășească barierele tradiționale ale catedrei și să devină mentorul celor mici? Cum și de ce ajunge un profesor la Aspire Teachers, ce speră și ce reușește să găsească aici?
Read MoreDe aproximativ o lună aflasem că trebuie să dau un feedback Anei cu privire la activitățile didactice din cadrul proiectului ,,Ora Aspire” (proiect intern Aspire Teachers). Vestea nu a putut decât să mă bucure, deoarece știam că vor urma câteva ore de analiză a unor lecții inedite din care voi avea multe de învățat.
Read More