Caravanele Aspire Teachers
Când rostești cuvântul acesta, „caravană", gândurile te poartă către pelerinii care străbăteau altădată Drumul Mătăsii, purtând cu ei mărfuri neprețuite, cele mai aromate condimente, dar și cunoaștere și dor de ducă. Caravanele Aspire Teachers mizează atât pe cei noi pelerini moderni, voluntari care vizitează școlile din țară unde predau membrii din comunitatea AT, cât și pe cele mai bune gazde, dornice să facă schimb de gânduri bune și cunoaștere în cadrul comunității Aspire Teachers și nu numai.
Ce ne dorim?
Scopul Caravanelor AT este de a dezvolta frumos și armonios comunitatea Aspire Teachers, împreună, prin interacțiune față în față. Astfel vom învăța să fim mai atenți, să ne ascuțim auzul ca lupul din poveste și să deschidem ochii mari pentru a învăța bune practici unii de la alții și a le disemina și promova ulterior către toți membrii comunității. Vom avea ocazia de a cunoaște acei copii cărora pedagogii cu drag de educație din comunitate le dăruiesc zi de zi o bucățică din experiență, energia și cunoștințele lor. Vom învață și noi de la ei și vom transmite mai departe darurile, pentru a face fericiți și alți copii din țară. Tot împreună, vom interacționa cu profesori care nu sunt încă parte din comunitatea AT, dar care sigur au auzit de noi și vor să ne descopere. Le vom încuraja curiozitatea, fiindcă știm că ea este primul pas spre cunoaștere și educație de calitate.
Istorie recentă
Prima Caravană AT a avut loc în decembrie 2017, iar experiența ei ne-a încurajat nu doar să continuăm promovarea și aplicarea acestui concept, ci și să-l extindem și îmbunătățim, pas cu pas. Astfel, ne-am propus să transformăm profesorii în adevărați lideri în educație, ajutandu-i să-și descopere întregul potențial și propriile super puteri ascunse. În acest scop ni se alătură, în cea de-a doua parte a zilei, traineri de la John Maxwell Team România, care-i vor ajuta să navigheze eficient prin labirintul sistemului, către succes. Păstrăm însă conceptul de gașcă a caravanei, iar aceasta va include maxim 5 membri per vizită și va fi formată din voluntari din toată comunitatea AT. Pentru că trebuie să fim înconjurați de prieteni la fel de dornici de mai bine, de energici și de pasionați ca și noi. Componența echipei se poate modifica de la o vizită la alta și caravanele pot vizita o școală de mai multe ori cu alți voluntari entuziaști. Până acum, caravanele au vizitat mai multe școli din țară, iar călătoriile noastre vor continua și dincolo de Cândești-Vale, Craiova, Buhuși, Cluj și Picior de Munte.
Ce spun gazdele despre Caravanele AT?
"Caravana Aspire Teachers a avut prima oprire la Eco - Școala gimnazială „Matei Gr. Vlădeanu" Cândești-Vale, Dâmbovița. Cine ne-a făcut bucuria de a ne vizita școala? Alexandra Copos de Prada, Alexandra Sucioaia și Laura Niculescu. Tare ne-am bucurat să le vedem pe fete la școala noastră. A fost o zi pe cinste! Știți de ce? Fetele au adus normalitatea aceea de care ai nevoie când ești gazdă, bucuria care de obicei lipsește altor invitați din sistem, deschiderea de a spune lucrurilor pe nume, de a discuta sincer cu elevii și profesorii deopotrivă," spune Irina Constantinescu, prima gazdă. „Caravana a ajuns așadar la Cândești, o localitate rurală dâmbovițeană mica, cu o școală ai carei elevi și profesori au ambiții mari – să facă școala pentru sec. XXI: să formeze elevi încrezători, deschiși, bine pregătiți, dornici să învețe și să cunoască LUMEA CEA MARE." Și asta ne dorim și noi, prin inițiativă noastră: să cunoaștem lumea cea mare și să transmitem mai departe bunele practici pe care le întâlnim la fiecare pas.
Oricine poate fi gazdă!
Comunitatea se bazează atât pe curiozitatea și energia „pelerinilor" voluntari, cât și pe bunăvoința gazdelor. Vizitatorii asistă cuminți la orele gazdelor, în ultima bancă, sau chiar participă activ la joc și știință, în funcție de cum doresc gazdele. Puteți vedea AICI cum s-au desfășurat activitățile la Cândești-Vale și AICI - la Buhuși. Gazdele trebuie să-și dea acordul pentru fiecare vizită, după ce discută și cu directorul, personalul școlii, copii și părinți deopotrivă. Iar după acord, lucrurile sunt și mai simple: gazdele trebuie să fie doar dornice să împărtășească inițiative de impact din activitatea lor și a colegilor și bucuroase de musafiri la una sau mai multe ore, pentru a împărtăși magia de a fi în centrul educației, de oriunde. Astfel, împreună, vom reuși să clădim o fundație educațională solidă, prin lucruri simple, dar încărcate de pasiune, entuziasm și bucurie.