Mate cu bucurie pentru toți - ediția a doua a festivalului național DataMathLab

Pe 28 și 29 iunie 2025 așteptăm aproape 200 de participanți la a doua ediție a festivalului DataMathLab, la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov.

Invitații speciali internaționali sunt profesorii James Tanton (Australia, SUA) și Alf Coles (Marea Britanie), doi profesori și cercetători de top care aduc, în inima Transilvaniei, bucuria și umanitatea care ar trebui să însoțească învățarea matematicii, oriunde s-ar întâmpla ea.

Este primul eveniment de acest fel din România care aduce împreună invitați remarcabili, practicieni și cercetători din mediul preuniversitar și academic românesc, într-un format de învățare care încurajează experimentarea, dialogul, problematizarea și propune răspunsuri la cele mai importante nevoi ale profesiei de educatori ai matematicii.

Înscrieri

Pachetul de eveniment include: acces la tot desfășurătorul, agendă personalizată, sacoșă, pix, prânz - bufet cu pauze de cafea și răcoritoare pentru ambele zile, certificat digital de participare.

Pentru a contribui la costurile organizării evenimentului, vă încurajăm să faceți o donație minimă de 150 RON (200 RON cu acces la căști pentru traducere simultană din engleză).

Înscrierile sunt deschise în limita a 180 de locuri, completând formularul de mai jos.

Context

Cu atâta îngrijorare și chiar anxietate provocată de matematică pentru elevii din întreaga lume, pare că disciplina de examen a fost iremediabil divorțată de bucuria și plăcerea de a învăța. Cu câteva excepții, matematica pare să nu fie pentru oricine și toate datele din cercetările recente confirmă că avem o mare problemă: aproape jumătate dintre elevi încheie gimnaziul incapabili să transfere matematica în viața de zi cu zi. (PISA 2022)

Suntem țara care are în același timp cele mai bune rezultate la olimpiadele internaționale (locul 4 la nivel mondial în 2023) și cele mai slabe rezultate la alfabetizarea matematică din UE.

Acest rezultat este explicat în mare parte de statutul socio-economic și mediul de proveniență al elevilor. Distanța se adâncește cu cât copiii avansează în școală, semn că în loc să corecteze, școala catalizează diferențele dintre elevi.

Acum, educația matematică pe care o primesc elevii în România este un instrument de excluziune de la bunăstare și implicare civică pentru viitorii adulți.

Profesorii sunt cel mai important factor din școală care are impact major asupra elevilor. Împreună putem schimba cine ajunge să gândească matematic și, deci, cine va putea contribui la o viață economică și civică mai mult.

Ideea

Festivalul propune un context unic prin care profesorii de matematică descoperă moduri de a aduce mai multă bucurie în clasă și (re)descoperă concepte matematice prin metode diferite pe care le pot aplica apoi cu elevii lor. Participanții vor învăța să transforme sarcini aride în întrebări provocatoare, care pot stârni curiozitate și implicare și vor reflecta la cum pot face matematica accesibilă pentru toți elevii.

Festivalul este susținut de Romanian-American Foundation, BitDefender, Siemens, United Media Services, Tenaris Silcotub, Avenor College și Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov, având ca partener instituțional ISJ Brașov.

Evenimentul este mai mult decât o suită de ateliere, discuții și prezentări provocatoare despre practici eficiente în predarea-învățarea-evaluarea matematicii. E o comunitate de catalizare a mișcării începute prin programul DataMathLab care face matematica relevantă și accesibilă tuturor.

Agenda (în lucru)

Sâmbătă, 28 iunie

8.30-9.30 Înregistrarea, stații de joc și descoperire
9.30-10.30 Introducere, Keynote speech: James Tanton - Bringing Joy, Meaning, and Human Connection to the Traditional Curriculum
10.30-11.30 Stații de joc și descoperire
11.30-13.00 Ateliere în paralel
13.00-14.15 Prânz
14.15-15.45 Ateliere în paralel
15.45-16.30 Stații de joc și descoperire
16.30-17.30 Panel / dezbatere: Cum aducem bucurie în ora de matematică pentru toți?
17.30-18.00 Reflecție stații de joc și descoperire

Duminică, 29 iunie

9.00-9.30 Intro - programul DataMathLab
9.45-12.45 Masterclass-uri în paralel

  • James Tanton - What to do if you trust patterns? What to do if you don't?

  • Alf Coles - TBC

  • Daniela Vasile - Bucuria algebrei pentru toți

  • Ariana Văcărețu - TBC

13.00-13.00 Reflecție în plen (sala de festivități)
13.30-14.30 Prânz
14.30-17.00 Sesiune surpriză

Invitați

  • James Tanton - Fondator, Global Math Project

  • Alf Coles - Profesor, Universitatea Bristol

  • Daniela Vasile, PhD - Learning Director Avenor College, co-lider DataMathLab

  • Ariana Văcărețu - Profesoară, C.N. Emil Racoviță, co-lider și formatoare DataMathLab Cluj

  • Cătălin Ciupală - Profesor, C.N. Andrei Șaguna, Brașov, laureat Merito

  • Cristian Voica - Conferențiar dr. Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică

  • Liliana Olărașu - Profesoară, Școala Gimnazială Vasile Conta, formatoare DataMathLab Iași, laureată Merito

  • Mihaela Ionescu - Director adjunct, C. N. Vasile Alecsandri, formatoare DataMathLab Iași

  • Marilena Faiciuc - Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, formatoare DataMathLab Cluj

  • Marius Lobază - Profesor, C. N. Bănățean Timișoara, creator resurse DataMathLab

  • Mihaela Ancuța - Maths Curriculum Leader, Avenor College, formatoare DataMathLab București

  • Szilárd András - Conferențiar dr. UBB Cluj, Facultatea de Matematică - secția maghiară

  • Silvia Timișescu - Fondatoare, Mindful Math

Organizatori:

  • Măriuca Morariu - Director executiv Aspire Teachers

  • Anca Gaidoș - Manager program strategic, DataMathLab

  • Diana Bălăiță - Asistent program

  • Echipa C.N. Andrei Șaguna - Carmen Carmina Vakulovski, Cătălin Ciupală, Gabriel Ciupală, Denisa Neagu, liceeni din clasele IX-XI

Întrebări călăuzitoare

  • De la anxietate la bucurie: Cum putem transforma anxietatea generată de matematică în bucurie și încredere? Ce rol joacă profesorii în schimbarea acestei percepții?

  • Mate ca o călătorie: Cum putem transforma matematica dintr-un set de proceduri într-o călătorie de descoperire și explorare? Ce învățăm din greșeli și cum putem celebra progresul, nu doar rezultatele?

  • Matematica pentru toți: Cum putem face matematica accesibilă și plăcută pentru toți elevii, indiferent de nivelul lor inițial? Ce strategii pot reduce decalajul dintre elevi?

  • Jocul și rigoarea: Cum pot coexista jocul și rigoarea în predarea matematicii? Ce exemple concrete ne arată că matematica poate fi atât distractivă, cât și profundă?


INVITAȚI

James tanton, Phd

James Tanton este matematician și educator internațional, fondator al Global Math Project. James lucrează cu profesori și elevi din întreaga lume pentru a aduce matematica mai aproape de oameni în moduri inovative și entuziaste, precum ”Exploding Dots” - o abordare vizuală și interactivă prin care concepte matematice fundamentale devin accesibile. Cu doctorat în matematică de la Universitatea Princeton, James a fost profesor la liceu și este autor a numeroase cărți de matematică, cercetător la Asociația Matematică Americană și creator de conținut video pe YouTube, cu peste 360 de videoclipuri și milioane de vizualizări. A primit mai multe premii prestigioase, pentru carte inovativă și excelență în predarea matematicii.

 
Profesorul Alf Coles din profil

alf coles, PHD

Alf Coles este profesor de Didactica Matematicii la Universitatea din Bristol, cu 15 ani de experiență în predarea la clasă. Cercetarea sa acoperă dezvoltarea profesorilor și dinamica clasei. A contribuit ca și consultant educațional la elaborarea materialelor de predare a matematicii avizate de guvernul britanic pentru școlile primare din Anglia. Munca sa inovatoare în domeniul educației matematice socio-ecologice i-a adus invitații ca vorbitor principal la conferințe internaționale majore. Este co-autor al cărții "I Can't Do Maths!: Why children say it and how to make a difference." (Bloomsbury, 2022. În România, lucrează cu Aspire Teachers în calitate de consultant academic și cu British Council și InfinitEdu în programul SMART care vizează îmbunătățirea predării eficiente a matematicii pentru profesorii de nivel primar.

Daniela Vasile, Phd

Daniela Vasile este Director de Curriculum, Pedagogie și Evaluare la Avenor College, București, consultant internațional educațional pentru programele Bacalaureat Internațional, cu experiență de predare în școli internaționale din Croația, Polonia, Rusia și Hong Kong, cu doctorat în matematică de la Universitatea Lomonosov din Moscova și licență la Facultatea de Matematică din cadrul Universității din București. Daniela s-a alăturat programului DataMathLab din 2021, fiind consultant principal și formatoare.

Ariana-Stanca Văcărețu

Ariana Văcărețu este profesoară de matematică la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, președinte și co-fondatoare a Asociației Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România (ALSDGC), autoare și coordonatoare de programe de educație și cercetare matematică în parteneriat cu școli europene. Este alături de echipa DataMathLab încă de la început, fiind co-lider și formatoare a programului .

Cristian Voica, PHD

Cristian Voica este conferențiar la Departamentul de Matematică al Universității din București. Este autor sau coautor a peste 50 de lucrări de cercetare în geometrie algebrică sau în educație matematică și a peste de 20 de cărți. Activitatea sa didactică a fost remarcată cu distincții: „Profesor Bologna” în 2014 (ANOSR), „Cel mai inovator program de studiu” - masterul Matematică Didactică în 2020 și „Cel mai inovator curs din domeniul Științe exacte” - cursul Introducere în cercetarea didactică în 2022 (Senatul Universității din București). S-a implicat în diverse proiecte privind predarea matematicii, formarea inițială și continuă a profesorilor din România, precum „Convergențe esențiale în formarea etică, profesională și a inovației didactice", proiectul „SMART 2020 – Sistem multidisciplinar de pregătire practică” sau programul de conversie profesională „Pedagogia învățământului primar și preșcolar” la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității din București.

Cătălin ciupală, PHD

Cătălin Ciupală este profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Şaguna” din Braşov, unde a construit platforma pentru învăţare şi evaluare „EduAS” pe care o folosesc cu succes elevii școlii. A primit ordinul „Meritul pentru învățământ” în grad de „Cavaler” din partea Președintelui României și premiul Merito din partea Romanian Business Leaders pentru activitatea sa profesională. Are un doctorat în geometrie necomutativă de la Universitatea Transilvania din Brașov și o tradiție în pasiunea pentru matematică pe care a cultivat-o și în familie - cele două fiice au ales să studieze matematica la facultate.

Liliana Olărașu

Liliana Olărașu este profesoară de matematică la Școala Gimnazială „Vasile Conta” din Iași, lider al clubului de inițiativă comunitară IMPACT 36 CreActorii, membră Aspire Teachers și laureată a proiectului Merito (RBLS) de recunoaștere a meritelor profesorilor valoroși ai României. S-a implicat în DataMathLab încă de la început, în crearea de lecții și activități pe care le și pune în practică la clasă cu succes pentru și împreună cu elevii săi. Din 2024, este formatoare DataMathLab în Iași, alături de Mihaela Ionescu.

 

MIHAELA IONESCU

Mihaela Ionescu este profesoară de matematică și director adjunct la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, coordonatoare de proiecte europene, formatoare, metodistă, autoare de auxiliare și ambasador senior în cadrul programului EPAS (Școli – ambasador ale Parlamentului European). În programul DataMathLab este creatoare de resurse gata de folosit la clasă și formatoare în Iași, unde face echipă cu Liliana Olărașu.

 

marilena faiciuc

Marilena Faiciuc e profesoară de matematică la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan" din Cluj-Napoca, ambasadoare eTwinning cu o activitate bogată în derularea acestor tipuri de proiecte, autoare de auxiliare cu probleme de matematică aplicată în contexte autentice. Din 2024 s-a alăturat echipei DataMathLab ca formator, făcând echipă cu Ariana Văcărețu la Cluj.

 

Marius Lobază

Marius Lobază este profesor de matematică la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, cu contribuții în peste 60 de publicații, printre care cărți de exerciții, jocuri, activități pentru clasele primare, materiale didactice și auxiliare curriculare și experiență de 30 de ani, cu două decenii ca participant în proiecte educaționale internaționale. Este membru al comunității Aspire Teachers încă de la începutul organizației și s-a implicat în programul DataMathLab încă din 2021, ca formator și creator de lecții gata de folosit la clasă.

 

mihaela ancuța

Mihaela Ancuța este Lider de curriculum matematic, membră în echipa de leadership și profesoară la Avenor College, cu 15+ ani de experiență în învățământul britanic și pregătire pentru examenele Cambridge, iar de un an inspector Penta International pentru școlile din străinătate. S-a alăturat DataMathLab în 2024 ca formator în București, unde face echipă cu Daniela Vasile.

 

Szilárd András, PHD

Szilárd-Károly András este conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în cadrul Departamentului de Matematică și Informatică al Liniei Maghiare, pe care îl conduce din 2016. Tot aici și-a finalizat licența și doctoratul în matematică în 2004. A fost pasionat de matematica elementară și de predarea matematicii încă de când era elev, la Colegiul „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc. Continuă această pasiune pentru didactica matematicii prin activitățile axate pe formarea noilor generații de profesori, folosind inclusiv abordări alternative. Din 2008 a lucrat în cadrul mai multor proiecte internaționale dedicate aplicării metodelor IBL (Inquiry Based Learning) în predarea matematicii, precum Developing Quality in Mathematics Education II (DQME II), PRIMAS, Mathematics and Science for Life (MASCIL) accesibile și în limba română, prin cărțile Predarea matematicii prin metode bazate pe curiozitate și investigații (alături de mai mulți autori) și Cine locuiește lângă violoncelist? (împreună cu Gabriella Zsombori).

silvia timișescu

Silvia Timișescu este fondatoarea programului Mindful Math, cu misiunea să sprijine elevii de gimnaziu în explorarea matematicii și să le crească încrederea în capacitatea lor de învățare, integrând tehnici de coaching și mindfulness. După absolvirea Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea din București (2013), Silvia a coordonat și co-fondat proiecte educaționale concentrate pe latura practică și creativă a matematicii pentru elevi de la 6 la 14 ani (Matematica cu drag, Logos Academy). Între 2017 și 2020, a fost asistent de cercetare la Institutul de Științe ale Educației, fiind parte din echipa PISA pentru România. A obținut certificările NeuroMindfulness Coach Practitioner (NeuroMindfulness Institute) și Coach Transformațional, ca absolventă a școlii MindLearners, bazată pe neuroștiințe și practici psihologice validate.

Anca Gaidoș

Anca Gaidoș este managerul programului strategic DataMathLab al asociației Aspire Teachers. A lucrat în poziții de coordonare și leadership peste două decenii în sectorul civic în programe naționale și internaționale. A fost director operațional la Fundația Noi Orizonturi timp de 7 ani, fiind creator de programe și parteneriate durabile. În 2024 a absolvit un master în Data Science and Business Analytics la Bologna Business School.

Măriuca morariu

Măriuca Morariu este Director executiv și membru board Aspire Teachers, cu 15 ani de experiență în dezvoltarea și coordonarea de programe de educație civică, științifică, de argumentare și dezbateri în România și Marea Britanie (precum Coral live sau Școala de vară Oxford for Romania). Are studii în comunicare de la UAIC Iași și un master în comunicare de la Universitatea din Amsterdam (Cum Laude). În 2021 a creat programul DataMathLab împreună cu o echipă de profesori de matematică din dorința de a face gândirea matematică și statistică norma, iar nu excepția, pentru o societate de cetățeni care gândesc critic și contribuie activ în comunitățile lor, oriunde s-ar afla.