Pe 16 aprilie 2022 ne-am reîntâlnit într-un eveniment special de conectare și învățare la Râmnicu Sărat cu membrii comunității Aspire Teachers și profesori, lideri educaționali preocupați de practica și cercetarea din spatele învățării prin colaborare și în comunitățile profesionale de practică.
Evenimentul a fost susținut local de partenerii: Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, ISJ Buzău, CCD Buzău și Centrul Europe Direct Rm. Sărat.
Album foto Facebook

ReFRESH cu idei despre forme de a învăța împreună

Nenumărate studii confirmă că atunci când profesorii colaborează deliberat, în forme structurate și cu gândul la progresul elevilor, performanța lor școlară crește.

După trei decenii de experimente în educație post-decembristă, și în România s-au dezvoltat comunități de practică tot mai profesioniste, care pun accentul pe învățarea împreună. Dar care dintre forme produc rezultate? Când are loc învățarea între adulți, când sunt împreună?

Prin acest eveniment, adunăm lecții și exemple din practică și cercetare care răspund la întrebările:

  • Cum construim o cultură a colaborării autentice în școală?

  • Ce fac liderii care construiesc echipe durabile, dincolo de obstacole?

  • Cum arată colaborarea între profesori (co-investigarea, asistența, observarea) și feedback-ul de ajutor?

  • Cât de mult contează echipa de profesori în învățarea bazată pe proiect?

  • Cum inovează școlile-pilot?

Eveniment în limita a 100 de participanți, cu acces pe baza unei donații minime de 60 RON.
Pachetul de eveniment include: accesul la tot desfășurătorul (sesiune intro, un atelier la alegere, sesiune plen, 3 din 4 alegeri de mini-sesiuni Living Library cu echipele de profesori-directori), agendă personalizată, sacoșă, pix, prânz-bufet și pauze de cafea și răcoritoare pentru toată ziua, certificat digital de participare.

Colaborarea accelerează învățarea* când există reguli

Pe 15-16 aprilie 2022 am ajuns pentru prima dată la Râmnicu Sărat, unde ne-am (re)conectat cu profesori, lideri educaționali și membri ai comunității Aspire Teachers . Am pus sub lupă diferitele fațete ale colaborării care accelerează învățarea, de la co-planificare și co-predare la observare și investigare în echipă a problemelor la care pot răspunde profesorii împrună.

Gazdele, Geanina Lalu-Popescu și Angelina Rivera-Rocabado au nu doar o prietenie autentică, dar și un parteneriat solid prin care au reușit să transforme în câțiva ani Școala Gheorghe Vernescu dintr-un loc unde părinții evitau să-și trimită copiii într-o comunitate educațională în creștere, fiind și una din cele șase școli-pilot din țară.

Alexandra Copos de Prada, co-fondatoare Aspire Teachers și CEO Moonstar Ventures s-a conectat din Londra pentru a ne împărtăși ce contează în practică atunci când vrei să ai alături echipe agile și reziliente, de la la cum să oferi autonomie la cum să devii inutil ca lider.

Ne-am bucurat și de prezența liderilor locali – viceprimarul Florian Nicolae, Liliana Sbîrnea, senator și membru în comisia de educație în Parlament și echipa de conducere a ISJ Buzău - Daniela Palcău și Daniela Lăptoiu. Ștefan torcarescu, directorul CCD Buzău pentru care Râmnicu Sărat este locul său de formare ca profesor, a împărtășit reușitele din comunitatea de învățare extinsă pe care o gestionează. Ea include profesori din județele apropiate care continuă să se suțină, după cursurile de formare precum CRED și PROF, programul național de profesionalizare a carierei didactice început în 2021.

Atelierul cu Mari Nicolae (lider de curriculum project-based learning la Avenor College) a scos la iveală coordonatele colaborării între profesori care se susțin reciproc pentru a derula orele de învățare bazată pe proiect – de unde s-a născut un adevărat curriculum pe care îl urmează toți elevii din ciclul primar.

La atelierul directoarelor Școlii Gheorghe Vernescu, absolvente ale Academiei de Management și Leadership Școlar AVE, participanții au împărtășit obstacole reale și soluții din experiența lor ca lideri sau lucrând în echipe coordonate de manageri cu stiluri diferite de conducere.

În sesiunea plenară, profesorul Constantin Lomaca a arătat ce spun studiile despre colaborarea între profesori – de departe cel mai de impact factor care poate afecta performanța elevilor. Am descoperit protocoalele L.A.S.T (Looking at Student Thinking) și ciclul P.O.S.I.R (Provocări-Obiective-Strategii-Implementări-Reflecții) ca bază a investigației în echipe de profesori privind problemele de învățare ale elevilor. Alături de Măriuca Morariu și Costinela Cigăran, participanții au descoperit de ce și cum pot aduce procesul „Clasa deschisă” în propriile școli – ore susținute de gazde curajoase, așa cum sunt ele, deschise către feedback-ul colegilor musafiri.

Ziua s-a încheiat cu discuțiile de la „Biblioteca vie”, unde cele patru echipe au arătat:

  • ce înseamnă să aduci inovație unde lumea îți spune că nu se poate (Viforel Dorobanțu, directorul Școlii de la Curcani, școala-pilot din Călărași alături de echipa sa),

  • cum lași în urmă echipe durabile și devii dispensabil ca lider (cu Adina Baștea și Mihaela Ciocan, foste directoare la școlile din Târgu Ocna, respectiv Galați, absolvente AVE),

  • cum motivezi profesorii să creeze o cultură durabilă a colaborării și apartenenței la o echipă reală (Aurora Zamfir și Alina Pincovici, echipa de leadership a Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul Pucioasa),

  • cum arată cultura feedback-ului în școli care folosesc Teleskop (Monica Mocanu).  

Ne-am bucurat de susținerea partenerilor - Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, ISJ Buzău, CCD Buzău și Europe Direct Râmnicu Sărat - Florin Ceparu și elevilor voluntari. Mulțumim tuturor profesorilor care ne-au fost alături și au făcut ca ziua de sâmbătă să fie memorabilă.

Speakeri

Geanina Lalu-Popescu

Director Școala Gimnazială Gh. Vernescu, Rm. Sărat (școală-pilot 2021), profesoară de biologie, absolventă Academia de Leadership și Management Școlar AVE

Angelina Rivera-Rocabado

Director-adjunct, Școala Gimnazială Gh. Vernescu, Rm. Sărat, profesoară de engleză-franceză, alumnă Academia Aspire for Teachers, absolventă curs „Mentalitate deschisă în educație”

Alexandra Copos de Prada

Alexandra Copos de Prada (online)

Co-fondatoare Aspire Teachers, CEO Moonstar Ventures (Londra)

ștefan torcărescu

Director CCD Buzău

Marian Staș

Coordonator, Programul educațional „Liderii Mileniului Trei"

Constantin lomaca

Lider departament Științe, Franconian International School, Erlangen, consultant educațional

mari nicolae

Lider de Curriculum Project-based learning, Avenor College (București), profesoară pentru înv. primar, membră Aspire Teachers

măriuca morariu

Director executiv, Aspire Teachers, membră board Oxford for Romania

Costinela cigăran

Coordonator Clasa deschisă - Aspire Teachers, profesoară de engleză la Liceul Tehnologic Voinești, membră echipa de leadership comunitate Aspire Teachers

 
 

Invitați Living Library

Viforel dorobanțu

Director, Școala Gimnaziala Nr. 1 din comuna Curcani, Călărași (școală-pilot 2021), profesor de fizică

adina baștea

Profesoară de engleză, ex-director, Școala Gimnazială Nr. 2 Târgu Ocna, absolventă Academia de Leadership și Management Școlar AVE, alumnă Academia Aspire for Teachers, drd. în Științele Educației

Anișoara-mihaela ciocan

Consultant educațional Edu Networks - cluster Galați, absolventă Academia de Leadership și Management Școlar AVE, profesoară pentru înv. primar la Școala Gimnazială Grigore Moisil - Galați

Monica Mocanu

Fondatoare Teleskop, profesoară de matematică, laureată Merito 2016

aurora zamfir

Director, Școala Gimnazială MIhai Viteazul, Pucioasa, absolventă Academia de Leadership și Management Școlar AVE, Directorul Anului pentru Inovație (2019), ambasador Aspire Teachers

alina pincovici

Director adjunct, Școala Gimnazială MIhai Viteazul, Pucioasa, membră Aspire Teachers

 

Agenda

09.00-09.30 Înregistrare participanți la Centrul Cultural "Florica Cristoforeanu" Rm. Sărat
09:30-11:00 Introducere gazde (Geanina Lalu-Popescu, Angelina Rivera-Rocabado), Alexandra Copos de Prada (online), Ștefan Torcărescu, Marian Staș, Măriuca Morariu
11:00-11:15 Pauză răcoritoare
11:15-12:45 Atelier 1: Leadershipul și echipa - exemple practice pentru directori la început de drum (Geanina Lalu-Popescu, Angelina Rivera-Rocabado) / Atelier 2: Project-based-learning și colaborarea între profesori în practică (Mari Nicolae)
12:45-13:30 Prânz (autoservire)
13:30-15:30 Plen: Profesionalism în colaborare - lecții din școli internaționale și organizații non-profit (Constantin Lomaca, Măriuca Morariu, Costinela Cigăran)
15:30-15:45 Pauză răcoritoare
15:45-17:30 Living Library - idei de luat acasă:

  • Inovație în școlile-pilot (Viforel Dorobanțu)

  • Cum predau și preiau mandatul de director? (Adina Baștea, Mihaela Ciocan)

  • Motivație și echipe durabile (Aurora Zamfir, Alina Pincovici)

  • Cultura feedback-ului în școală (Monica Mocanu)

17:30-18:00 Încheiere