START înscrieri la DataMathLab, programul care sprijină profesorii de matematică să își transforme practica
Pe 27 august 2024 au început înscrierile pentru DataMathLab, programul Aspire Teachers de educație matematică care susține profesorii să își transforme practica pentru ca toți elevii să aibă șansa de a înțelege cu adevărat matematica.
În anul școlar 2024-2025, vor fi selectați 150 de profesori de matematică de gimnaziu din țară. Aceștia vor participa în grupe de câte 50 atât la sesiuni fizice, în centrul de învățare cel mai apropiat dintre Iași, București și Cluj, cât și la sesiuni online, într-un format unic și eficient.
Termenele limită de înscrieri sunt 20 septembrie 2024 pentru centrul de învățare București și 27 septembrie 2024 pentru centrele de învățare Cluj și Iași.
Început în 2021, DataMathLab vine ca răspuns la problema care costă România miliarde de lei anual: analfabetismul matematic, adică incapacitatea elevilor de a rezolva probleme din viața de zi cu zi folosind ce învață la școală.
Matematica relevantă pentru toți
Echipa organizației adună expertiza mai multor practicieni și consultanți care au avut ocazia să lucreze cu unii dintre cei mai buni profesori și matematicieni din lume și să predea atât după programa românească, cât și după alte curricule. Mentorii-formatori sunt: dr. Daniela Vasile și MIhaela Ancuța (București), Ariana Văcărețu și Marilena Faiciuc (Cluj), Mihaela Ionescu și Liliana Olărașu (Iași).
„Am crescut într-un sistem în care am ajuns să credem că matematica este un domeniu rezervat celor cu o anumită predispoziție. Totuși, matematica oferă competențe esențiale care sunt fundamentale pentru toți adulții. Prin DataMathLab, sprijinim profesorii să transforme matematica într-un subiect accesibil, atractiv și relevant pentru toți elevii”, spune Anca Gaidoș, directorul programului.
DataMathLab este un „laborator” unde profesorii de matematică învață pe parcursul unui an școlar cum să activeze gândirea profundă a elevilor printr-un program practic și bazat pe dovezi. Pe lângă cursul susținut de practicieni cu expertiză, participanții au acces gratuit și la un sistem de suport, cu resurse gata de adaptat și folosit la clasă, o comunitate de practică sau lecții în care elevii se conectează direct cu profesioniști care folosesc matematica în diferite domenii.
Programul este diferit pentru că oferă profesorilor contextul de a învăța cum să pregătească și să aplice lecții care „lipesc” conceptele matematice de viața reală. Ei vor putea folosi reprezentări vizuale, cum este modelul ariei, pentru a înțelege descompunerea în factori sau înmulțirea fracțiilor. Participanții vor descoperi cum pot face evaluare pentru înțelegere astfel încât toți copiii să facă progres, nu doar cei care învață rapid.
Elevii înțeleg altfel când profesorii învață, la rândul lor, altfel
Rezultatele vor fi vizibile încă din timpul programului: majoritatea elevilor din clasele unde profesorii au aplicat principiile DataMathLab au spus că au fost mai implicați și mai motivați să învețe.
Participanții care au absolvit programul de formare pilot recomandă DataMathLab pentru că au observat impactul în clasă: „Pentru mine, o lecție este reușită atunci când elevii nu doar înțeleg subiectul, ci și reușesc să aplice cunoștințele în diverse contexte și să le transfere în alte domenii. Programul acesta m-a ajutat să ajung la niște lecții pe care le consider bune. Elevii mei nu mai sunt plictisiți sau obosiți. Acum, își prezintă cu încredere soluțiile și lucrează împreună pentru a înțelege și a rezolva problemele”, a spus Ana-Maria, profesoară de matematică la Liceul Pedagogic Andrei Mureșanu din Brașov.
Aplicația constă în completarea unui formular de înscriere de către echipa școlii: directorul școlii și minim doi colegi - profesori de matematică din școală (sau din școli apropiate) care motivează convingător de ce își doresc să facă parte din DataMathLab.
Costurile sunt acoperite de sponsorii programului, Romanian-American Foundation, Raiffeisen Bank, Tenaris Silcotub și United Media Services.
Detalii despre program la aspireteachers.ro/datamath-despre.
Pentru întrebări, scrieți la anca.gaidos@aspireteachers.ro.