Lecția 5: COMUNITĂȚI DURABILE LIVE DIN FĂGĂRAȘ, TRANSILVANIA
Lecția 5 transmisă live pe YouTube, de la Castelul de Lut Clip de promovare a lecției 5
A cincea lecție a fost fi transmisă joi, 3 iunie, la ora 11:00, pe canalul de YouTube Aspire Teachers. Am fost în direct de la Castelul de Lut Valea Zânelor, din Porumbacu de Sus, Țara Făgărașului, județul Sibiu, pentru o lecție cu drona despre orașe și comunități durabile, obiectivul nr. 11 de dezvoltare durabilă.
Gazda lecției a fost Cristina Dudan, profesoară de biologie din Făgăraș, profesor-creator în proiectul-pilot „Educație la înălțime”, alumnă Aspire Teachers, profesoară Merito și i-a avut ca invitați pe:
Ștefan Câlția, pictor și fondator, Asociația Sătească Șona Noastră;
Andreea Esca, prezentatoare TV;
Alina Zară-Prunean, fondatoarea Muzeului de Pânze și Povești din Mândra;
Radu Bârlă, fondator Asociația Renascendis (comuna Șoarș, jud. Brașov).
Am cunoscut locuri, tradiții și oameni care au ales să se implice în protejarea tradițiilor sau a patrimoniului ca formă de dezvoltare durabilă a întregii comunități. Copiii au avut ocazia să reflecteze la modul cum pot oamenii să valorifice potențialul patrimoniului și al resurselor naturale pentru dezvoltarea unei comunități durabile, fie că e vorba despre restaurarea unor case, sau țesături reinventate într-o formă modernă.
Lecția s-a adresat copiilor de 9-14 ani, în special, dar pentru prima dată am avut alături de noi și copiii unei grădinițe din Slatina, dar și elevi de liceu.
Resurse suplimentare
Descărcați mapa cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un format prietenos pentru copii - material din partea Departamentului de Dezvoltare Durabilă din Secretariatul General al Guvernului.
Cristina Dudan este profesoară de biologie la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș, laureată Merito. În Sibiu a urmat Facultatea de Științe ale Naturii, Ecologie și Protecția Mediului. Gândește în proiecte mari, prin care elevii să vadă că ceea ce învață la școală se aplică în viața de zi cu zi, proiecte în care biologia se combină cu desenul ori geografia. Mai multe despre Cristina, aici.