Lecția 4: MEMORIALUL DE LA SIGHET LIVE DIN MARAMUREȘ

Clip de promovare a lecției 4

Lecția 4 transmisă live de la Sighet, Maramureș

A patra lecție a fost transmisă joi, 27 mai, de la ora 11.00, pe canalul de YouTube Aspire Teachers! Am ajuns la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, înapoi în Maramureș, pentru o nouă lecție deosebită care ne-a purtat în trecutul recent al României.

Gazda lecției este Adriana Balaj, profesoară de istorie din Timișoara, alumnă Aspire Teachers. Invitata este Andrea Dobeș, muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, doctor în istorie, Institutul de Istorie „George Bariţ” al Academiei Române (Cluj-Napoca).

Tema are în vedere obiectivul de dezvoltare durabilă 16 - pace, justiție și instituții eficiente.  A fost o lecție memorabilă care a expune elevii la o perioadă în care opinia și convingerile politice erau delicte care îți puteau aduce moartea.

Lecția și-a propus ca elevii:

  • să recunoască situații problematice determinate de abaterea de la valorile, principiile, practicile societății democratice,

  • să identifice tipuri de abuzuri la care au fost suspuși oameni nevinovați care au trăit într-un regim nedemocratic,

  • să reflecteze la legătura dintre justiție și dreptate, precum și la importanța libertatea și implicarea civică pentru o societate durabilă în care toți suntem egali în fața legii.

Descărcați agenda cu indicații de facilitare, pentru a urmări momentele importante. Veți găsi și codul internațional Morse de care elevii vor avea nevoie pentru momentul-surpriză, în urma căruia am selectat cele trei școli care se vor conecta în direct la lecția următoare.

Resurse suplimentare

descriere: adriana este în curtea memorialului de la sighet. în spatele ei este un zid și o statuetă, un corp uman fără cap. poartă ochelari cu ramă pătrată, are părul lung și o haină neagră pe care scrie educație la înălțime în colțul din dreapta sus.

descriere: adriana este în curtea memorialului de la sighet. în spatele ei este un zid și o statuetă, un corp uman fără cap. poartă ochelari cu ramă pătrată, are părul lung și o haină neagră pe care scrie educație la înălțime în colțul din dreapta sus.

Adriana Balaj este profesoară de istorie din Timișoara, profesor-creator în proiectul-pilot „Educație la înălțime”, alumnă Aspire Teachers. A studiat la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, specializarea Istorie. În predare îmbină faptele istorice cu arta, povestea sau jocul. Face naveta la trei școli: Școala Gimnazială Ghiroda, Școala Gimnazială Checea, Școala Gimnazială Iecea Mare, dar și la Școala Babel, unde facilitează și atelier de istorie în cadrul programului de afterschool. Mai multe despre Adriana, aici.