Bacău
Caravana 2021: Drumul către învățare autentică se încheie vara aceasta în Bacău, în 5-6 august.
Un scurt rezumat și albumul foto sunt disponibile pe FACEBOOK.
Ce ne-am propus?
Tema evenimentului național este drumul către învățare autentică. Pentru că totul începe cu modul cum îți imaginezi finalul, deci cu evaluarea. Pentru că învățarea autentică înseamnă contexte cât mai aproape de realitate, cu miză pentru călători. Pentru că educația înseamnă un amestec complex de știință, practică și valori care cer un antrenament constant, niciodată încheiat. Un drum care, cu cât este mai temeinic planificat și mai conștient urmat, cu atât face mai clară direcția călătorilor.
Veți descoperi idei de luat acasă, întrebări noi și resurse de umplut o vară întreagă. Veți descoperi gazde și călători la fel de pasionați de drum.
Caravana Aspire Teachers poposește câte două zile în: Cluj (10-11 iulie), Pucioasa (18-19 iulie), Brașov (22-23 iulie), Sibiu (25-26 iulie), Galați (2-3 august), Bacău (5-6 august):
Prima zi de organizare pentru membri (alumni ai academiilor de vară 2016-2018 și membri recrutați în comunități de practică și grupuri de lucru în 2020-2021):
ne cunoaștem pe viu și scoatem la iveală lucrurile care ne-au adus împreună și ne fac să fim o comunitate solidă,
discutăm planul viitor Aspire Teachers care va ajunge mai aproape de viziunea Un profesor excelent în fața fiecărui copil din România.
A doua zi de împărtășire pentru toți participanții înscriși (profesori din școlile din regiune, invitați, oameni care investesc în educația de calitate):
reunim participanții locali în sesiuni concentrate și un Teacher Show cu practici proaspete și relevante pe tema învățării autentice,
descoperim inițiative locale cu impact în educație, dezvoltate de lideri autentici, de la firul ierbii, cu sprijin din partea investitorilor în educație.
Evenimentul va avea loc la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, clădirea rectoratului.
Agendă (în lucru)
9:30-10:00 Înregistrare participanți
10:00-11:15 Icebreaker / Introducere gazde (Mirela Spiță, Lucian Viziteu, Dragoș Iliescu, Măriuca Morariu)
11:15-11:30 Pauză răcoritoare/ cafea
11:30-13:00 Sesiune în plen: Totul începe cu evaluarea, cu Dragoș Iliescu
13:00-14:30 Prânz (autoservire)
14:30-16:00 Workshop 1: Clasa Deschisă și feedback-ul de la profesor la profesor (Vasile Brașovanu, Măriuca Morariu) / Workshop 2: Educație autentică prin muzică (Ana-Maria Rusu)
16:00-16:15 Pauză răcoritoare
16:15-17:50 Teacher Show - idei de luat acasă (Antoneta Împușcatu, Cristina Dudan, Adriana Lefter, Nicolae Munteanu, Ancuța Melinte, Mirela Spiță, Nicu Bujor, Viorel Irașcu, Adina Stratulat și Iulia Șolcă)
17:50-18:00 Încheiere
Vorbitori
Dragoș Iliescu este profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, unde conduce și școala doctorală. Pe lângă cariera sa academică a fost activ în consultanță de-a lungul ultimilor 20 de ani, fiind implicat sau conducând un număr de proiecte importante legate de testarea și evaluarea psihologică și educațională, în contexte comerciale sau guvernamentale, în Europa, Asia, Africa și America de Sud. Interesele sale de cercetare se grupează în jurul a două mari domenii: psihologia aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman și testarea și evaluarea psihologică și educațională (cu o componentă interculturală puternică). Dragoș Iliescu a servit în diverse capacități oficiale pentru un număr de asociații profesionale naționale și internaționale; este fostul Președinte (Past-President) al International Test Commission (ITC) și actualul Președinte al Diviziei 2 (Evaluare Psihologică și Educațională) al Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată. Este Editor-Șef al European Journal of Psychological Assessment și este autor a peste 100 de articole științifice, capitole de carte și cărți, printre altele fiind coordonator, împreună cu alți prestigioși colegi, al volumului premiat internațional ”International Handbook of Testing and Assessment”, publicat în 2016 la Oxford University Press și autorul monografiei ”Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations”, publicat în 2018 la Cambridge University Press.
Lucian Daniel Stanciu Viziteu este Primarul Municipiului Bacău din 2020, după un mandat de patru ani ca deputat de Bacău în Parlamentul României (2016-2020). După finalizarea Liceului Teoretic de Matematică-Informatică, Lucian și-a continuat studiile în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare la Universitatea Politehnica din București, pe care le-a absolvit în 2007. A continuat studiile postuniversitare în Franța, unde a terminat, șef de promoție, un masterat în Statistică și Finanțe. Ulterior a obținut titlul de doctor în Finanțe al Universității din Grenoble cu calificativul „Summa cum laudae”.
Vasile Brașovanu coordonează clusterul de școli din Galați implicate în rețeaua Edu Networks și Clubul Familiei „Mâini, inimi și minți dibace”, dezvoltat de Fundația Noi Orizonturi. Este absolvent al programului Teach for Romania, cât și a primei ediții Aspire Teachers din 2016. A dezvoltat în ultimii 5 ani programul de training ABC-ul emoțiilor, un ghid suport pentru cadrele didactice aflate la început de carieră, mai multe materiale pentru sprijinirea părinților în a le fi aproape copiilor. În 2020 a lansat „Jurnalul de învățare al profesorului reflexiv”, un instrument de lucru adresat oricărui cadru didactic din sistemul de învățământ preuniversitar.
Mirela Spiță este profesor drd. pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Bacău. Pentru Mirela, să fie învățătoare înseamnă un mod de viață, înseamnă să iubească fără motiv copiii care vin către ea, să îi susțină să se dezvolte, să îi provoace să-și rotunjească devenirea și, prin ei, să înțeleagă ea însăși cum să-și desăvârșească vocația. De-a lungul timpului, a învățat împreună cu elevii să devină zilnic cea mai bună variantă a ei: „Din punct de vedere al designului instrucțional, elevii mei m-au învățat că ziua este mai plăcută dacă sunt surprinși cu wow-uri, că formarea competențelor prin abordarea de conținuturi de care EI sunt interesați este eficientă, că atunci când ușa clasei este deschisă de alte mâini decât ale mele, pentru ei este o schimbare benefică.” Este membră Aspire Teachers din 2016, profesor MERITO 2020, iar in 2011 a obținut trofeul ÎNVĂȚĂTORUL ANULUI oferit de Fundația pentru Excelență în Educație.
Ana-Maria Rusu este profesoară de educație muzicală la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” și Colegiul Național „Unirea”, Focşani, laureată MERITO 2018 și alumnă Academia Aspire for Teachers 2016. Este absolventă a Universității de Arte ”George Enescu” Iași, secția Pedagogie muzicală. Predă de 14 ani. Primii 11 ani i–a petrecut în orașul Bârlad (județul Vaslui) unde și-a desfășurat activitatea didactică. E cunoscută ca “doamna care cântă cu lingurile”, co-fondatoarea proiectului MEMIS (Mai Multă Educație Muzicală în Școli și Grădinițe) și edumuzicala.ro.
Măriuca Morariu este director executiv Aspire Teachers din 2019, cu misiunea de a aduce un profesor excelent în fața fiecărui copil din România . Are un deceniu de experiență în multiple roluri în organizații naționale (ARDOR, Fundația CADI, Junior Achievement România) și internaționale (FRA - Viena, Encounter Edu - Londra), în dezvoltarea și implementarea de programe educaționale și civice. Inovează folosind tehnologia pentru a aduce știința vie din medii extreme precum Arcticul direct în clasă pentru copii din întreaga lume (Arctic Live, Coral Live), sau temele globale din diferite regiuni de dezvoltare în România (Educație la Înălțime). Este membru în board-ul organizației Oxford for Romania (premiul I la Gala Societății Civile pentru Inițiative Civice) și al organizației Aspire Teachers. Are studii în filosofie și comunicare la UAIC Iași, Universitatea din Amsterdam și Universitatea din București.
Vă mulțumim pentru participare!
Contact: bacau@aspireteachers.ro
Din echipa de organizare locală au făcut parte membrii Aspire Teachers: Mirela Spiță, Nicu Bujor, Ancuța Melinte, Nicolae Munteanu, Mariana Vrăjmașu.
Echipa centrală: Măriuca Morariu, Roxana Tănăsachi