Lecția 1: REZERVAȚIA BIOSFEREI LIVE DE LA SF GHEORGHE, TULCEA
Clip de promovare a primei lecții live
Lecția 1 transmisă live pe YouTube, de la Sf. Gheorghe
Am dat startul proiectului joi, 6 mai, la ora 11.00, pe canalul de YouTube Aspire Teachers! Am transmis de la Sfântu Gheorghe, chiar din locul de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în direct cu Irina Constantinescu - prof. de geografie, directoare a Eco-școlii Cândești-Vale (Dâmbovița), alumnă Aspire Teachers, coordonatoare pentru profesori-creatori „Educație la înălțime” și Adnana Pătrășcoiu - prof. de franceză, directoare a Școlii Gimnaziale Sfântu Gheorghe, coordonatoare a cercului de ecologie din școală.
Tema lecției 1 a fost Viața acvatică (Obiectivul de dezvoltare durabilă 14). Împreună am identificat rolul apelor în conservarea vieții într-un ecosistem unic în Europa, am recunoscut sursele principale de poluare și am examinat rolul oamenilor în conservarea biodiversității.
Lecția a inclus zboruri cu drona, prezentări, activități și experimente ce au demonstrat impactul poluării ecosistemului din deltă. Elevii școlii din Sf. Gheorghe au adunat PET-uri de pe malurile apei și de pe plajă, iar la finalul lecției au format din ele un mesaj manifest, în direct.
După lecție
Ce au învățat elevii din lecția live? Vă recomandăm să îi grupați în echipe și să le dați următoarea provocare:
Alegeți o activitate prin care oamenii pun în pericol viața din deltă, fie că e vorba de pescuit ilegal, aruncarea deșeurilor sau vânatul ilegal.
Gândiți-vă cum ar putea să transmită un mesaj celor din jur prin care să le atragă atenția că ceea ce fac ne afectează pe noi toți, indiferent de unde suntem! Nu uitați că oamenii reacționează mai degrabă la motivații pozitive decât la pedepse.
Faceți un clip scurt de maxim 1 minut prin care să transmită un mesaj prin care să arate ce au învățat (și aici se pot filma cu telefonul mobil, sau pot ruga un coleg mai priceput sa îi ajute cu editarea).
Nu uitați să menționați în film (fie în text editat, fie în video) autorul - elevii, școala, orașul și profesorul coordonator.
Trimiteți creațiile într-un link urcat pe Drive către comunicare@aspireteachers.ro, de unde vom putea descărca clipul. Materialele vor ajunge la Adnana Pătrășcoiu și elevii săi din Sf Gheorghe, iar cele mai convingătoare clipuri vor fi preluate pe canalele noastre de comunicare.
Irina Constantinescu (foto stânga) este directoarea școlii Matei Gr. Vlădeanu din Cândești-Vale, Dâmbovița, profesor de geografie și istorie, fondator și director executiv pro-bono al Fundației Comunitate Dâmbovița. Este membru activ al comunității Aspire Teachers din 2016, lider regional pentru comunitatea de practică a profesorilor deschiși să învețe și să colaboreze și parte din rețeaua Edu Networks. Coordonează profesorii din cadrul proiectului „Educație la înălțime”. Mai multe despre Irina, aici.
Adnana Pătrășcoiu (foto dreapta) este directoarea Școlii Gimnaziale din Sfântu Gheorghe și profesoară de limba franceză, limba engleză, limba română și coordonatoarea cercului de ecologie din școală. Este co-autoarea mai multor auxiliare didactice pentru limba și literatura română, ghiduri de educație ecologică, programe de discipline opționale având ca tematică Dunărea și Delta Dunării și protejarea mediului înconjurător. Consideră că este esențial ca elevii să înţeleagă inter-relaţiile dintre oameni şi mediul înconjurător, să fie conştienţi de relaţia lor cu natura şi mai ales să joace un rol activ în protecţia mediului înconjurător.